Тимчасова версія сайту. Основна версія на реконструкції.

Тимчасова версія сайту.
Основна версія на реконструкції.

Розклад роботи:

Допомогти NAMU

Розклад роботи:
пн
×
вт
×
ср
×
чт
×
пт
×
сб
×
нд
×

“Самовизначення: Глобальна перспектива” (Ірландія)

Головна » Виставки » “Самовизначення: Глобальна перспектива” (Ірландія)

Ірландський музей сучасного мистецтва (IMМA) представляє масштабну виставку “Самовизначення: Глобальна перспектива.” Кульмінація трирічного дослідницького проекту – ця виставка зосереджується на нових національних державах, що виникли після Першої світової війни, досліджуючи роль мистецтва та митців у вираженні національної ідентичності, націєтворенні та державотворенні.

Виставка об’єднує низку ірландських та закордонних творів, як сучасних, так і тих, що висвітлюють спільний досвід нових держав. У 1919 році Артур Ґріффіт, пишучи з Ґлостерської в’язниці, закликав своїх колег “мобілізувати поетів”, щоб допомогти відстоювати незалежність Ірландії на міжнародній арені. У листі Ґріффіта визнається роль мистецтва і культури у розвитку міжнародної солідарності та обґрунтуванні права Ірландії, серед інших малих народів, на “самовизначення”. Він також підкреслює нові можливості для митців на початку ХХ століття, в епоху розпаду імперій та сейсмічних геополітичних зрушень, артикулювати та втілювати радикальні сучасні та демократичні принципи.

Виставка досліджує деякі спільні культурні стратегії, що виникли в багатьох нових національних державах, включаючи Фінляндію (1917), Естонію (1918), Польщу (1918), Україну (1917), Туреччину (1923) та Єгипет (1922), на тлі міжнародного руху до самовизначення, найвідоміший з яких був сформульований Вудро Уілсоном на Паризьких мирних переговорах у 1919 році. Як різні країни розуміли становлення нової держави? Як її уявляли їхні митці та поети? Як це відбувалося у міжнародному контексті? І як сучасні митці ставляться до спадщини цього періоду?

Кожна з нових держав створила власні культурні складнощі, з власними традиціями, історією та індустрією, які потрібно було переосмислити відповідно до нових імперативів сучасності. “Самовизначення: Глобальна перспектива” досліджує спільні стратегії та методології, розроблені митцями, культурними практиками та іншими особами, які долучилися до формування нових держав у першій половині ХХ століття.

Для цієї великої міжнародної виставки ІММА працюватиме в діалозі з низкою музеїв та інституцій-партнерів по всьому світу, спираючись на досвід і спеціальні знання мережі консультантів та запозичуючи ключові роботи з національних і міжнародних колекцій. Особливої уваги заслуговує співпраця з Національним художнім музеєм України (НХМУ), який надсилає основні роботи з Києва до Дубліна для виставки.

IММA замовив нові роботи у Колективу Масив, Жасміни Чібіч, Деклана Кларка, Мінни Хенрікссон та Із Озтат, а також спільні роботи Бану Ченнетоглу, Лариси Сансур та Сьорена Лінда. Комісії об’єднують міжнародних митців для критичного осмислення результатів рухів за самовизначення, проливаючи світло на успіхи, невдачі та непередбачувані наслідки.

Виставка триватиме до 21 квітня 2024 року.