Тимчасова версія сайту. Основна версія на реконструкції.

Тимчасова версія сайту.
Основна версія на реконструкції.

Розклад роботи:

Допомогти NAMU

Розклад роботи:
пн
×
вт
×
ср
×
чт
×
пт
×
сб
×
нд
×

«Футуромарення: Україна і авангард» (Бельгія)

Головна » Виставки » «Футуромарення: Україна і авангард» (Бельгія)

Колекція NAMU у новому міжнародному проєкті 🙂

У неділю, 17 березня, в Дрогенбосі (Бельгія) у Музеї сучасного мистецтва FeliX Art & Eco Museum відбулося відкриття виставки «Футуромарення: Україна і авангард», в експозиції якої представлено 16 творів із колекції NAMU. Зокрема європейська публіка побачить роботи Віктора Пальмова, Олександра Богомазова, Анатоля Петрицького, Василя Єрмілова та багатьох інших.

В основі експозиції виставки лежить дослідження футуризму й пов’язаного з ним культурного досвіду українського авангарду, що проводилося Мистецьким арсеналом у Києві в 2019–2021 роках. Нині «Футуромарення» стало серією проєктів, що змінювалися й реалізувалися в Києві (Мистецький арсенал), Таллінні (Художній музей KUMU) та наразі – в Дрогенбосі (FeliX Art & Eco Museum).

У бельгійській версії «Футуромарення» акцент зосереджено на самодостатності українського футуризму. Попри те, що митці 1910-х років творили в спільному з росіянами культурному просторі, вони передусім були пов’язані саме з Україною й були провідниками саме європейських ідей. Тож цей проєкт «Футуромарення» не лише про мистецтво, а й про українську спадщину, українську ідентичність і мистецьку візію майбутнього.

📌 Проєкт реалізовано Музеєм сучасного мистецтва FeliX Art & Eco Museum та Мистецьким арсеналом у партнерстві з Національним художнім музеєм України, Музеєм театрального, музичного та кіномистецтва України, Художнім музеєм міста Дніпра, Довженко-Центром, Національним науково-дослідним реставраційним центром України, Центральним державним архівом-музеєм літератури і мистецтва України, Харківським приватним музеєм міської садиби, Львівським музеєм історії релігії, Валентиною Костюковою та Тетяною Карою-Васильєвою.

📌 Виставка у Бельгії триватиме до 8 вересня 2024 року.

📌 Куратори: Ольга Мельник, Ігор Оксаметний за участі Вікторії Величко.

🖼️ Додамо, що спеціально до цієї виставки Музей сучасного мистецтва FeliX Art & Eco Museum надрукував каталог «Футуромарення». Тож відвідувачі проєкту першими зможуть погортати й придбати лімітований наклад цього видання.